Desafeccions polítiques


Sopar d'antics companys de classe, tots més grassos, més arrugats i més calbs. "I tu a què et dediques?". N'hi ha de tot: Advocats, metges, taxidermistes, flequers, sexadors de pollastres o perruquers de gats. "I tu, Donaire, què fas?". "Jo, jo soc polític". Endevinen qui soparà a casa seva aquesta nit?.La política no està de moda, ho sé. El que està de moda és la desafecció política. Cada nova enquesta del CEO és una evidència de la distància entre política i ciutadans, que es repel·len amb la mateixa intensitat que la televisió i el bon gust. O que el meu pes ideal i el meu pes real. Estic convençut que o es canvia la política o desapareix. I crec que la no política és pitjor que la política. Ara bé, es pot identificar de forma automàtica la desafecció política amb la demanda d'una política millor?. Hi ha una sola desafecció o n'hi ha de molts tipus?. Comparteixen tots els desafectes el mateix diagnòstic i, sobretot, el mateix antídot?. Els hi proposo una tipologia de desafectes.



El dèspota il·lustrat

La política és un bon instrument en mans de persones competents. Per tant, no critica tant la política com els polítics. Respecten els catedràtics universitaris i desconfien dels qui no tenen una llicenciatura o no han llegit a Kierkegaard o Rorty. Si estirem del fil, també critiquen els ciutadans poc preparats, que no tenen prou criteri com per a escollir els millors. Potser no ho formulen així, però en el fons acceptarien un sistema en el que els polítics fossin escollits amb un concurs de mèrits.



El populista

És l'antítesi del dèspota il·lustrat, perquè considera que els polítics són persones que llegeixen massa, que fan massa cas dels números i les estadístiques, i que parlen de forma estranya."Un pic i una pala, els hi donava jo a tots ells". Rebutja la política en majúscules i només tolera aquells que parlen com ell, els qui simplifiquen la realitat, els qui recorren als tòpics constantment. El Parlament és el casino, la veritat és el que diu en Genaro i té la raó qui parla més alt.



L'egoista

No l'interessa la política, però és que tampoc li interessa el poble, el barri o els veïns de l'escala. Mai s'ha plantejat el concepte de l'interès col·lectiu o del bé comú. El món funciona si ell està bé i el món s'acaba si té un problema, com ara que se li ha espatllat la nevera, que li fa mal un queixal o que la policia li ha posat una multa per aparcar en un reservat per a minusvàlids. No hi ha res més enllà del seu univers.



El desconfiat

Tots els polítics que es dediquen a la política, sense excepció, es dediquen a això per interès propi. Només cerquen el seu interès, tenir un bon sou, cotxe oficial i dietes pagades. Els parlaments són mercats de compra venda d'interessos particulars i la pregunta més freqüent en els despatxos és "¿Qué hay de lo mío?". No només no l'interessa la política, sinó que detesta els polítics.



El partidista

No governen els seus, sinó que governen uns altres als qui considera uns incompetents. Mostra un alt interès per les notícies polítiques i gaudeix dels discursos apocalíptics dels tertulians. Desconfia d'un sistema que ha permès que els altres, i no els seus, governin. Sempre hi ha un motiu extrapolític que ho justifica: un atemptat, una aliança contra natura, una manipulació dels mitjans... Quan governin els seus, recuperarà la fe en la política.



El NIMBY

En el municipi s'ha projectat una autovia, o una línia d'alta tensió, o un parc eòlic, o un parc natural, o un pla urbanístic que limita el creixement. I això no li ha agradat. Participa en plataformes, es mobilitza, talla carrers, assisteix a assamblees en les que tothom critica el projecte. I finalment, el projecte tira endavant. Llavors nega la política (i els polítics) perquè no s'ha respectat l'opinió general (que és, de fet, la seva opinió).



L'inquiet

S'imagina una política diferent: Els ciutadans participen en el procés de deliberació. S'aprofita el coneixement col·lectiu i es fomenta la participació directa en la presa de decisions. Aspira a un model polític en el que els arguments són complexos, les aportacions riques i els espais de frontera més freqüents que les distàncies entre postures. Potser no ho formula així, però aspira a una política 2.0.



Epíleg

L'increment de la desafecció no és el camí cap a una política alternativa. No estem davant d'una batalla entre els polítics professionals i els ciutadans conscienciats. L'antipolítica també pot acabar en el populisme, l'individualisme o, fins i tot, algunes formes de neofeixisme. La solució, probablement, està en l'espai d'intersecció entre la política inquieta i els desafectes inquiets. La construcció d'una política alternativa depèn de la capacitat de creixement d'aquest espai d'aiguabarreig.



Extret de: De bat a bat (José Antonio Donaire)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PER LA REMODELACIÓ DEL CASC ÀNTIC DE MALGRAT DE MAR.......FETS

Josep Piqué presenta la dimisió.