ECOSISTEMES MEDITERRANIS, EL DELTA

En el context europeu, el bioma mediterrani és d'una gran riquesa biològica. Els països mediterranis assoleixen els valors més alts, tant pel que fa a riquesa com pel que fa a endemicitat.

La RMB (Redió Metropolitana de Barcelona), de la qual Malgrat de Mar hi forma part, a pesar de ser un dels territoris amb una alta pressió urbanística presenta espais agraris amb una important renda i forta especialització territorial i diversitat de conreus. Un territori dinàmic, en constant transformació i on cal no oblidar-ho, hi ha un sector productiu agrari de 15.700 persones que gestiona el 75% de la RMB i que veu com, després de perdre pes i influència sobre la societat, comença en la societat urbana, un procés de desconeixement i, fins i tot en determinats àmbits, de rebuig cap el sector agrari.

Malgrat de Mar disposa de varis espais agrícoles, entre els quals destaca el Pla de Grau, tant per la seva dinamització agrícola-económica de l'activitat pagesa i la potencialitat ambiental o natural del Delta de la Tordera.

Malauradament, una dolenta planificació i el poc respecte al medi ambient per part dels humans, ha provocat l'agonia constant d'un ecosistema mediterrani singular i molt important, tant ambientalment com per la pagesia.

El Delta, és a dir, l'espai actual on hi conviuen càmpings i conreus és un espai dinàmic i en constant evolució que es va originar al llarg dels segles i gràcies a les aportacions de sediments (sorres, llims,..) són els causants de que la terra sigui fèrtil i que al subsòl s'hi acumuli un gran reservori d'aigua (l'aqüífer). Sediments, no tant sols importants per a la formació de terres agrícoles, sino que també molt importants per la formació de les nostres platges i per als ecosistemes aquàtics marins.

Tot aquest sistema dinàmic i aportador de riquesa porta ferit de mort durant dècades. La pressió humana dels muncipis de la conca de La Tordera ha reduït l'aigua que transcórrer per la llera del riu, per tant l'aportació de sediments és inferior. La menor aportació de sediments posa en risc el Delta amb un retrocés de les terres. Les platges, alimentades per aquesta aportació de sorres estan amenaçades.

La pressió humana del Delta degut al turisme de masses és un suplement que agruja l'agonia del Delta.

Cal recuperar un espai únic, particular i singular. Una correcta gestió de l'espai faria de Malgrat de Mar un municipi capdavanter en la gestió ambiental. Alhora, la correcta ordenació del Delta diversificaria l'oferta d'activitats i d'oci ambiental del municipi i faria que la tipologia del visitant fos diferent. Un visitant amb una sensibilització alta i unes curiositats aprofitables, tant a nivell ambiental com culturals.



Val la pena intentar-ho!!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Arroz con pollo is not Spain"