La nit més curta del 1982


Anys després de la victòria electoral del 1982, Felipe González recordaria aquella data davant els periodistes tot dient: "Aquells mals del pais, aquelles qüestions pendents de l'Espanya contemporània es podien resumir en quatre: la qüestió militar, la qüestió territorial, la qüestió religiosa i la qüestió social". Aquel 1982, va ser un any màgic que va acabar amb el desencant que tenia en aquell moment tot el pais.

Aquell 28 d'octubre del 1982, cap a les 23h, Felipe González entrava a l'Hotel Palace de Madrid amb semblant contingut. "Arribava al Govern un partit que havia sigut el perdedor de la Guerra Civil". "El PSOE arribava a la Moncloa com el primer Govern Socialista químicament pur a l'història d'Espanya. Durant la Segona República havia governat el PSOE, però sempre amb coalició d'altres forces polítiques". Havia sigut una campanya molt intensa i també molt dura, amb soroll de sabres fins i tot dies abans d'iniciar la campanya. La campanya del "canvi".

En aquelles eleccions el PSOE va obtenir 202 diputats al Congrés donant un canvi important i quasi definitiu en el sistema espanyol de partits, amb una major concentració de vots i escanys a les dues principals formacions polítiques (entre els socialistes i el que posteriorment s'anomenaria el Partit Popular van obtenir el 74% dels sufragis i el 88% de les actes de diputats).

Felipe González després d'analitzar la tàctica de Mitterrand a Francia per corregir el tir a Espanya, va declarar: "No consentiré que Espanya vagi a la quiebra, ni que tingui que intervenir el Fons Monetari Internacional (FMI) per evitar-ho" i és que quan ell parlava de quiebra no exagerava: PIB quasi estancat, inflació del 14% anual, tassa d'atur del 17% de la població activa, alt dèficit exterior, dèficit públic del 5'5% del PIB.

No només necessitava canvis l'economia, també la societat. Només existia un sól canal de televisió i encara funcionava amb decadència un cadena de diaris del Movimiento. És va iniciar la llei del divorci que anys després Zapatero convertiria en divorci-express. El model familiar va iniciar un canvi aleshores i actualment disposem d'una realitat: conviuen families monoparentals, families amb fills de races diverses, families homosexuals amb o sense fills i les families que són el resultat de la suma de varies seqüencies degut a segons o tercers matrimonis.

L'any 1982 va ser una gran ocasió regeneradora, que va impulsar la modernització d'aquest pais.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"Arroz con pollo is not Spain"