El Socialisme, avui.


El passat disabte 27 d'octubre va fer-se una trobada per la tarda a Sant Iscle, de diversos representants socialistes de l'àmbit local del Maresme. Aixuplugats en el Montnegre i en un paratge molt tranquil es va debatre l'encaix del concepte de socialisme en la societat d'avui amb els ponents Manel Mas (Diputat del Congrés) i Consol Prados (Diputada del Parlament).

Manel Mas, va definir el concepte de socialisme partint de set conceptes que l'engloben:


  • Igualtat: és el punt que diferencia les politiques de dreta i les d'esquerra. Les politiques d'esquerra sempre han pretés que existís una igualtat en la condició econòmica, social, laboral,.....etc.

  • Consciència: a principis de segle existia la consciència de pertànyer en un grup de classe obrera. Avui en dia la lluita de classes ha canviat, ja que la diversitat de classes és més amplia: professionals liberals, classe obrera, autònoms, colegiats, funcionaris.......etc.

  • Compassió: movilització cap el socialisme per la consciència de la lluita per a la igualtat. El fet de veure les desigualtats que poden existir crea aquesta compassió originant-se la consciència del socialisme.

  • Egoisme: consciència de com es pot viure en una societat desigual. Les injusticies dels grans vers els petits, la voluntat de que hi hagin menys diferencies i més pau social. L'egoisme s'origina per la comparació i desig d'igualtat per tenir el mateix nivell social que l'altre.

  • Diversitat: igualtat davant la diversitat de maneres de ser. Seria un desastre si existis una igualtat a partir d'una uniformització de la societat (tots iguals i calcats). Ha d'existir una igualtat respectat cada manera de ser. Un exemple podria ser l'alimentació. Tothom té el dret a menjar cada dia, però cadescú pot escollir menjar més o menys.

  • Coneixament: coneixament de la igualtat i dels problemes existents. Una bona base amplia de coneixaments i formativa de la persona permet entendre millor el compromís amb la societat. Com més es coneix el carrer i els problemes que tenen la gent, es pot donar la millor resposta.

  • Tàctica: un bona tàctica és anar donant passos mica en mica per anar avançant la societat de mica en mica. Som un petit gra de sorra dins la història universal i per tant els grans canvis no es realitzen en un curt periòde de temps.

El debat va incloure el punt del tema identitari i el socialisme català. En aquest tema Consol Prados va explicar que actualement aquest debat identitari és viu en el Parlament desde dos pols. Un pol és el nacionalisme català que inclou CiU i ERC i l'altre pol és el nacionalisme espanyo entre PP i Ciutadants. En el ben mig s'inclou el PSC, que no es manifesta ni d'una banda ni de l'altre. Ell està bé on està i punt. Aquest debat crea fractura social i és millor evitar-lo per no fer-la més amplia.


D'altra banda cal tenir present i d'importància per la militància i els polítics socialistes que s'ha de cohesionar la societat plural per tal de no deixar de banda certs col.lectius. Ha d'existir una permeabilitat del partit vers a la militància per facilitar un missatge clar a la societat on vivim i arribar a un nou electorat, sobretot el jove.

Comentaris

Anònim ha dit…
hgjhlgjlkghjlkfgjlkfgh
Anònim ha dit…
us fa falta un corrector
Anònim ha dit…
què en penseu ara del pacte pp psc?
Anònim ha dit…
I que en penseu que un partit republicà i independistat com ERC pacti amb una sectorial sucursalista del PSOE (un partit espanyol)???

Entrades populars d'aquest blog

"Arroz con pollo is not Spain"