MOCIÓ DEL PSC I CIU DE MALGRAT DE MAR PER A LA REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA I LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ

Moció dels Grups Polítics Municipals del PSC i CIU, presentada i aprovada al darrer Ple Municipal del mes de març (7/03/2013).  

 
La necessitat de regenerar la gestió pública i lluitar contra la corrupció s’han instal·lat a l’agenda política i social catalanes. Especialment arran dels darrers casos que han saltat a la llum pública a través dels mitjans de comunicació.
 
Tenint en compte que els partits polítics som part del problema, creiem que hem de ser necessàriament part de la solució. Per això, el conjunt de les forces polítiques democràtiques, hem de treballar de la mà i amb el màxim consens possible per assolir propostes concretes per a una major transparència com, per exemple, que no hi hagi indult per una sentència d’irregularitats en el càrrec públic.
 
Entre tots plegats hem de restablir la confiança dels ciutadans i les ciutadanes en la política i en els seus representants, introduint les mesures que s’escaiguin per evitar nous casos de corrupció.
 
Proposem una política de tolerància zero amb la corrupció, celeritat a la justícia en tots els casos, un enduriment de les penes pels polítics condemnats i un gran pacte per determinar com i quan hem d'actuar tots els partits. La corrupció és inacceptable i és impossible que passi.
 
Ara bé, de la mateixa manera reclamem respectar la presumpció d’innocència com a dret essencial d’un estat democràtic, explicitar que una persona imputada no és una persona culpable, i que aquesta ha de poder aportar explicacions, clares, per poder defensar-se. No podem situar tots els casos d'imputacions en el mateix nivell. Sovint l'escàndol mediàtic i popular que es munta al voltant d'alguns casos acaba sent molt superior al que realment hauria de ser. Aboguem per suspendre els càrrecs polítics en el partit per aquelles persones que siguin imputades en causes judicials, però no en aquelles responsabilitats públiques que hagin guanyat a les urnes ja que, en cas que la imputació no acabi en condemna, la restitució del càrrec ja no és possible.
 
Per tot plegat demanem nous marcs legals i noves pràctiques per fer front a la corrupció. I ho hem de fer junts des del Parlament de Catalunya, amb noves lleis que garanteixin comportaments polítics i cívics que impedeixin que es tornin a repetir casos com els que estem veient darrerament. Els partits polítics hem d’afrontar el tema de la corrupció de manera seriosa a través de la nostra acció parlamentària i en aplicació de la nostra competència legislativa.
 
Un primer pas ha estat l’admissió a tràmit per part de la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament de les ponències conjuntes de la llei de transparència i la llei electoral. Això ha de servir per donar la màxima celeritat a la tramitació parlamentària de les dues lleis i per donar resposta a la urgència que la societat creu que tenen aquests dos temes. La Llei electoral, en la seva integritat, ha de ser la que regeixi les properes eleccions al Parlament de Catalunya.
 
Finalment i en la mateixa línia de garantir una millor qualitat democràtica, considerem que la llei de transparència o la llei electoral han d’incloure que tots els partits hagin de celebrar primàries per escollir els seus candidats. Creiem que això ha de formar part de l'actitud de totes les forces polítiques del país, per completar com cal aquest exercici de transparència i de regeneració democràtica.
 
Aquest no ha de ser només un element que estigui en mans de la voluntat dels partits, sinó que ha de formar part de la normalitat del desenvolupament democràtic del nostre país.
 
Per tot plegat és indispensable el suport del món local reivindicant el màxim consens polític i la màxima celeritat en la tramitació d’aquestes lleis i pràctiques per millorar la qualitat democràtica, per regenerar la gestió pública i per eradicar la corrupció. Només d’aquesta manera podrem recuperar part de la confiança de la ciutadania en la política i en els seus representants.
 
Per tot això proposem que el Ple de l’Ajuntament de Malgrat de Mar que acordi:
       
PRIMER.- Exigir a tots els partits polítics el compromís de dotar al sistema judicial els recursos necessaris per poder exercir la seva funció en els casos de corrupció amb plena llibertat i de manera imparcial, ràpida i enèrgica.
 
SEGON.- Reclamar que no sigui possible l’indult a persones que han estat condemnades per delictes en el càrrec públic i que els condemnats per corrupció no puguin continuar ocupant càrrecs orgànics dins els partits ni càrrecs en les institucions.
 
TERCER.- Instar a la Generalitat a que es comprometi a tenir tramitada parlamentàriament la Llei de Transparència abans de l’estiu i la Llei Electoral abans de finals d’any.
 
QUART.- Convidar al conjunt de les forces polítiques democràtiques a treballar de la mà i amb el màxim consens possible per reclamar la major celeritat en la tramitació d’aquestes lleis i pràctiques concretes per millorar la qualitat democràtica, per regenerar la gestió pública i per eradicar la corrupció.
 
CINQUÈ.- Reclamem que la llei de transparència o la llei electoral han d’incloure que tots els partits hagin de celebrar primàries o bé per obrir processos democràtics interns per escollir els seus candidats per completar aquest exercici de transparència i de regeneració democràtica, per restablir la confiança de la ciutadania envers la política i els seus representants.
         
SISÈ.- Instar a totes les forces polítiques a consensuar i acordar que la Llei electoral, en la seva integritat, sigui la que regeixi les properes eleccions al Parlament de Catalunya.
 
SETÉ.- Comunicar aquest acord al President de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya; als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya; i als presidents de l’Associació Catalana de Municipis, i de la Federació de Municipis de Catalunya.
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PER LA REMODELACIÓ DEL CASC ÀNTIC DE MALGRAT DE MAR.......FETS

Josep Piqué presenta la dimisió.