POLÈMICA INÚTIL

maresme360.cat 




22/02/2012 // Conxita Campoy i Martí
Fa més de vint anys que lluito per construir poble respectant valors com l’honestedat, la humilitat, l’esforç, la justícia, el respecte, la responsabilitat o la tolerància, entre molts altres. Tot i que alguns intentin fer creure el contrari. Això no vol dir, però, que aquesta lluita sigui fàcil. A vegades, l’ànsia de poder que tenen algunes persones fan que es produeixin episodis tan desagradables, vergonyosos, absurds i surrealistes com els de la riera, que han costat milers d’euros a l’Ajuntament i l’endarreriment del projecte de la gola, o el de Malgrat, desperta! Del primer tema, el de can Feliciano, ja n’he parlat en moltes ocasions i en diferents escenaris. Del segon, de Malgrat, desperta!, en canvi, no he tingut encara l’oportunitat de fer-ho. Com que, després de més d’un any, hi ha regidors de l’oposició que, impotents per la impossibilitat de governar, intenten embrutar amb aquest tema els valors als quals em referia a l’inici, considero que toca exposar els motius pels quals l’Ajuntament es va veure obligat a registrar les marques Malgrat, desperta! i Ona Malgrat.

Tot va començar a l’octubre de 2010, vuit mesos abans de les darreres eleccions municipals, quan la contraportada de la revista Som-hi! incloïa un anunci publicitari de la pàgina web www.malgratdesperta.cat. Aquesta contraportada va generar confusió entre ciutadans i ciutadanes perquè de seguida se la va relacionar, erròniament, amb el programa matinal d’informació local Malgrat, desperta! que s’emet encara avui de 8h a 9h del matí a Ona Malgrat. Jo mateixa vaig preguntar als responsables de la ràdio si algú havia contractat aquesta contraportada per fer publicitat del programa. Em van dir que no. A banda de plagiar el nom del programa, els creadors de la web també van tirar endavant una campanya de característiques molt similars a la que l’Ajuntament havia dut a terme durant tot l’estiu per promocionar el canvi d’imatge de l’emissora municipal. Es creava expectativa en els dos casos i aquest fet va generar encara més confusió.

El primer que vam fer va ser entrar a la web www.malgratdesperta.cat. Per sorpresa, ens vam trobar amb un nou bloc anònim on es parlava de Malgrat. Pels continguts que hi havia i la demagògia que s’hi feia, no em va caldre buscar massa més per saber que al darrere hi havia la cap de llista convergent Neus Serra. Tot i això, davant d’aquesta situació, i amb la intenció de resoldre aquest conflicte d’un manera pacífica, el mateix dia que es va posar en marxa la web, l’Ajuntament va buscar les dades de contacte de la persona a nom de la qual estava registrat el domini d’internet, és a dir, una combinació de paraules que, per uns 40 euros anuals, faciliten l’accés a un determinat contingut però que no donen cap dret a l’explotació del nom com a marca si no està registrat com a tal. A través d’un servei que ofereixen la majoria de registradors de dominis gratuïtament, l’Ajuntament va accedir a les dades de contacte del titular del domini malgratdesperta.cat. No va ser una sorpresa descobrir que, “curiosament”, aquesta persona, Cristian Ceballos, està vinculada estretament a la Joventut Nacionalista de Catalunya, és a dir, a la branca juvenil de Convergència i Unió. A més, anava a la llista convergent de Vilafant.
Amb l’únic objectiu de preservar la professionalitat i pluralitat de l’emissora municipal, que mai donarà suport a un missatge polític, l’Ajuntament es va veure obligat a registrar les marques Malgrat, desperta! i Ona Malgrat. Aquest registre, que sí atorga capacitat per explotar la marca, també va servir per evitar que els responsables de l’emissora municipal es veiessin obligats a canviar el nom del programa amb tot allò que hauria comportat: canvi d’escaletes, noves falques promocionals, separadors, sintonies, seccions... En resum: per evitar destruir mesos de feina dels responsables del programa que en tot moment han actuat de bona fe. Precisament, amb aquesta bona fe, l’emissora municipal va presentar, el dia 13 de setembre, la graella de programes de la temporada 2010-2011, on s’incloïa Malgrat, desperta!, als portaveus dels tres grups a l’oposició. Un dia després el titular del domini, relacionat directament amb la JNC, va registrar malgratdesperta.cat.
La situació era tan indignat i tan injusta que, fins i tot, vaig demanar en el transcurs del Ple de novembre una rectificació per tal de desfer la confusió que s’havia generat. Pensàvem que amb aquesta petició n’hi hauria prou. Però no. Hi ha gent que no té la decència necessària per entendre que era una interferència premeditada d’una campanya electoral aprofitant la idea d’un mitjà públic. La contraportada del Som-hi! d’aquell mateix mes incloïa, de manera insultant, un nou anunci d’aquesta pàgina web. Vaig intentar posar-me en contacte en reiterades ocasions tant per telèfon com per correu electrònic amb el responsable del domini sense èxit. També es va publicar un comunicat en què es constatava que l’emissora municipal no tenia res a veure amb la pàgina i en què es demanava als titulars que deixessin d’utilitzar el nom.
Després de tot aquest embolic, però, el més surrealista encara havia d’arribar. El dia 15 de desembre, la JNC va convocar una roda de premsa, en la qual, per cert, només hi va assistir l’emissora municipal, per explicar què era Malgrat, desperta! i qui hi havia darrere del projecte. En el dossier de premsa, que posteriorment també es va enviar a altres regidors i periodistes, s’explica que es tracta d’un mitjà de comunicació gestionat per la JNC. Diu: “és un mitjà de comunicació, crític i amb idees pròpies”. I és clar! Les de Convergència i Unió! Amb quina barra es pot afegir després que “tots dos mitjans (el projecte convergent i l’emissora municipal) treballessin en positiu, de forma constructiva per Malgrat”? Potser és que la traducció d’aquesta frase ambigua és: utilitzem l’emissora municipal que enguany aposta fermament per la informació local de qualitat, per fer campanya política d’unes eleccions que estan al caure. Si teníem dubtes d’aquesta possible traducció, a la pàgina 12 del dossier de premsa, hi apareix una captura de pantalla on es parla, al costat del logotip de campanya de Convergència i Unió (aquell de la cara somrient amb il·lusió), d’una primera fase d’alguna cosa relativa a les municipals 2011, tal com es llegeix també en aquesta mateixa captura. Tot aquest despropòsit acaba amb una relació amb els noms de tres persones de contacte: una és la cap de llista de Convergència i Unió, Neus Serra, un altre és el president local de la JNC, Jofre Serret, (tots dos actuals regidors a l’oposició), i el tercer és, “casualment”, el titular del domini que ara es presenta com a corresponsable de comunicació de la Direcció Nacional de la JNC, Cristian Ceballos.
Em sembla realment vergonyós que, després de més d’un any, Convergència i Unió encara utilitzi Malgrat, desperta! com a instrument polític amb l’únic objectiu d’intentar desprestigiar fent creure a la gent de Malgrat que l’Alcaldessa s’ha gastat 6.000 euros innecessàriament. L’Ajuntament ho va fer per registrar i protegir les marques Malgrat, desperta! i Ona Malgrat amb l’únic objectiu que ningú, amb mala intenció, fes una campanya encoberta pagant el poble de Malgrat. Qui podia evitar aquesta despesa reconeixent l’error que havia comès era Convergència i Unió. Fer política és ben lícit i necessari. És vergonyós, però, disfressar aquesta tasca amb atacs constants sense fonaments que s’han convertit des de l’inici en una burla als tècnics municipals i, en general, a tot el poble de Malgrat. Els convido, senyors regidors convergents, a fer un exercici d’autocrítica, a admetre que es van equivocar amb el plantejament d’aquesta qüestió i, sobretot, a no continuar intentant treure rèdit polític de la feina dels professionals de l’Ajuntament.

Conxita Campoy i Martí
Alcaldessa de Malgrat de Mar

Comentaris

Anònim ha dit…
Esteu vius?

Entrades populars d'aquest blog

"Arroz con pollo is not Spain"